Bemutatkozás

...
dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva

Dr. Gaiderné Dr. Gáspár Éva Ügyvéd, a Zala Megyei Ügyvédi Kamara tagja. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam,- és Jogtudományi Karán végezte, emellett európai jogi szakjogász diplomát is szerzett, a Zala Megyei Iparkamara mellett működő Békéltető Testület tagja. Felelősségbiztosítással a Magyar Ügyvédek Biztosító Egyesületénél rendelkezik. 2007. óta építi ki Zalaegerszegen Zala és Vas megye területére koncentrálva ügyvédi praxisát, előtte 4 éven keresztül ügyvédjelöltként dolgozott. 2014. évtől Budapesten is végez tevékenységet. Ügyfelei közt tudhat több magyar és osztrák magánszemélyt, céget és pénzintézetet is. Ügyvédként a célja, az ügyfelek teljes körű, pontos kiszolgálása, a lehető legteljesebb körű diszkréció mellett.

Előfordulhat, hogy valaki évekig szerződés nélkül használ egy ingatlant. Vagy azért, mert a tulajdonosok elhunytak és nem lehet kideríteni, ki az örökös, vagy például más eset lehet, ha a szomszédos területet nem használja senki és nem tartja karban, a szomszéd pedig úgy dönt, hogy használatba veszi.

Mi a jogi helyzet?

Ha valaki már hosszú évek óta használ és sokat költ az adott ingatlanra, akkor jogosan merülhet fel az igénye, hogy tulajdonjogát is jegyezzék be.
Ilyenkor van lehetősége a tulajdonjog megszerzésére, ún. elbirtoklás útján.

Mi az elbirtoklás?

Elbirtoklás útján akkor lehet megszerezni az ingatlan tulajdonjogát, ha tíz éven át sajátjaként szakadatlanul birtokolja. Hamarabb következik be az elbirtoklás, már 5 év elteltével, ha a birtokos az ingatlan birtokát a tulajdonostól olyan írásbeli szerződéssel szerezte, amelynek alapján a tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzését követelhetné. Ilyen például, ha elmaradt a szerződés földhivatali benyújtása. A bejegyzés feltétele ilyen esetben az is, hogy a szerződés a tulajdonjog bejegyzéshez megkívánt alakszerűségi követelményeknek megfeleljen és a birtokos az ellenszolgáltatást teljesítette.
Az új birtokos saját elbirtoklásának idejéhez hozzászámíthatja azt az időt, amely jogelődjének birtoklása idején már elbirtoklási időnek minősült.

Mikor kizárt?

Az ingatlan elbirtoklása kizárt, ha az elbirtoklás feltételei a föld egy részére vonatkozóan állnak fenn, és a föld nem osztható meg.

Mik a teendők?

Ha az elbirtoklás feltételei fennállnak, a tulajdonjog bejegyzéséhez az is szükséges, hogy a használó és a korábbi tulajdonos megállapodást köt ügyvéd vagy közjegyző előtt, melyben a tulajdonos elismeri az elbirtoklással történő tulajdonszerzést és a használó tulajdonjogának bejegyzéséhez hozzájárul. Ennek hiányában perben kell a a bíróságtól kérni az elbirtoklással történő tulajdonszerzés megállapítását.